Mobila pentru bucatarie

Cu ceva timp în urmă bucătăria reprezenta un simplu loc pentru gătit, acum însă, ocupă un loc esenţial. Pregătirea mesei şi servirea ei sunt micile plăceri ale vieţii pe care le gustăm zi de zi. O bucătărie modernă urmăreşte îmbinarea cât mai armonioasă între volumetria încăperii şi dispunerea cât mai practică a dotărilor. Nu e o chestiune de spaţiu, ci de cum îl pui în valoare.
Mobilierul trebuie să asigure desfăşurarea optimă a activităţilor zilnice. Pentru aceasta o bucătărie trebuie să fie organizată în cinci zone, fiecare zonă având specifice anumite accesorii.

1. Zona de provizii – cămara este zona în care se depozitează alimentele care nu necesită refrigerare sau congelare. Tendinţa momentului este de a încorpora cămara în mobilierul bucătăriei şi nu să aibă o locaţie separată.

Poate fi alcătuită din sertare şi corpuri de mobilă în care se încorporează accesorii specifice acestei zone:
• coşuri jolly de diferite dimensiuni,
• coşuri coloană,
• dulapurile sau sertarele de provizii cu extrageri interioare.

Aceste accesorii contribuie la confortul utilizării zonei de provizii. În funcţie de tipul de coş sau sertar folosit accesul poate fi direct din faţă sau din lateral. Alegerea tipului de coş sau sertar se face în funcţie de geometria spaţiului disponibil şi de bugetul fiecăruia.

2. Zona de depozitare sau păstrare – este locul necesar depozitării lucrurilor ca vesela, tacâmurile, ustensilele de lucru, oalele, tigăile, precum şi mirodeniile sau proviziile, inclusiv alimentele refrigerate. Zona de păstrare este cea mai mare zonă de lucru din bucătărie.
Şi pentru această zonă putem folosi atât sertare, cât şi corpuri de mobilă dotate cu tot felul de accesorii care duc la utilizarea mai bună şi ergonomică a spaţiului de depozitare.

Sertarele cu extracţie totală sunt cele mai practice soluţii, pentru că oferă o privire de ansamblu şi un acces mult mai bun asupra întregului conţinut.
Sistemul variabil de compartimentare interioară face ca sertarele să devină locuri practice de depozitare. Posibilităţile de compartimentare rămân flexibile: despărţitoarele longitudinale sau transversale, respectiv casetele din oţel inoxidabil, lavabile în maşina de spălat vase, pot fi scoase şi rearanjate după necesităţi.

Dulapurile pot fi :

-cu etajere, varianta mai ieftină, dar mai incomodă pentru că nu oferă o vedere de ansamblu asupra conţinutului şi de multe ori trebuie să scoatem unele lucruri din dulap pentru a avea acces la altele;
-cu accesorii specifice atât pentru dulapurile normale cât şi pentru cele de colţ.

În cazul dulapurilor de colţ spaţiul de depozitare este folosit mai inteligent cu ajutorul coşurilor care se pot încorpora în aceste corpuri de mobilier şi care pot fi:
• Coşuri rotative întregi, ¾, sau semilună,
• Coşuri de colţ.

3. Zona de curăţenie – este una din cele mai importante zone, pentru că este folosită intensiv în fiecare zi. Toate lucrurile necesare pentru curăţenie se pot depozita lejer în dulapul de sub cuva chiuvetei şi sunt întotdeauna la îndemână.
Cel mai util în această zonă este dulapul cu extragere care conţine atât coşul de gunoi sau coşurile de gunoi, în cazul în care resturile se sortează, cât şi compartimente pentru produsele chimice şi ustensilele folosite la curăţenie.

Mai există şi varianta compusă din dulapul clasic de sub chiuvetă cu coşul de gunoi ataşat pe uşă şi coşul jolly pentru produsele chimice.

4. Zona de pregătit – este zona principală a bucătăriei. Cea mai importantă piesă o reprezintă suprafaţa de lucru. Aceasta serveşte la pregătirea tuturor alimentelor pentru gătit şi copt. Aici se depozitează şi se utilizează robotul de bucătărie şi alte aparate, respectiv dispozitive. Acest domeniu de lucru trebuie să fie suficient dimensionat şi bine luminat.

5. Zona de gătit – este poziţionată în jurul plitei, cuptorului, cuptorului cu microunde şi hotei. În acest spaţiu se adăpostesc obiecte cum sunt ustensilele pentru gătit şi copt, oalele si cratiţele, tigăile, precum şi cărţile de bucate.

Obiectele folosite în pregătirea şi gătirea mesei pot fi păstrate în aceleaşi tipuri de dulapuri şi sertare folosite şi în zona de depozitare.
Mai trebuie ţinut cont la proiectarea unei bucătării ca spaţiile de depozitare pentru obiectele folosite cel mai rar să fie aşezate sus şi jos, iar zona de mijloc să rămână pentru obiectele pe care le folosim cel mai des. De asemenea e de evitat folosirea uşilor la corpurile inferioare.

Materialele folosite la crearea mobilierului de bucătărie sunt:

1. blatul termorezistent pentru zona de lucru. La capete se pot pune terminaţii de aluminiu fixate cu silicon pentru a nu permite umidităţii să ajungă la PAL sau se poate pune cant ABS, cu maşini speciale. În locul unde blatul întâlneşte peretele se poate fixa un “înălţător de blat” sau “antistropi”, cum se mai spune popular, pentru a evita scurgerea diverselor lichide între blat şi perete. Cele mai utilizate grosimi de blaturi sunt cele de 30 mm şi cele de 40 mm, dar se găsesc şi grosimi mai mari.

2. structura corpului care este din pal melaminat

3. fronturile uşilor care pot fi din:
• pal melaminat,
• profile MDF,
• profile MDF cu geam din sticlă simplă, colorată, şlefuită, sablată, etc.,
• profile din aluminiu cu geam din sticlă simplă, colorată, şlefuită, sablată, etc.

Dacă doriţi să vă bucuraţi de timpul petrecut în bucătărie, în mod cert veţi dori ca aceasta să fie atractivă. Accesoriile sunt „sarea şi piperul” mobilei. Folosind soluţiile potrivite, chiar şi cea mai mică bucătărie poate fi una plăcută şi încăpătoare.

Bucătăriile pot fi dotate cu o serie întreagă de accesorii suplimentare:
• suporturi pentru pahare, pentru capace, pentru condimente, până şi pentru făcăleţ!
• scurgător de vase sau picurător,
• bară pentru bucătărie,
• suport pentru trei role (folii şi serveţele),
• suport pentru cuţite,
• suport pentru sticle,
• suport carte de bucate,
• suport rotund pentru tacâmuri,
• plintă din PVC,
• coloană dotată cu coşuri ce pot fi folosite ca suporturi pentru fructe s.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *